Ynke Ooykaas

Advocaat, Mediator |   y.ooykaas@vandijkadvocaten.nl

 

Ynke Ooykaas

Curriculum Vitae:

Ynke M.M. Ooykaas, advocaat sedert 1996, heeft vrijwel haar hele werkzame carrière in een op de scheepvaart gerichte werkomgeving doorgebracht. Van 1994 tot 1996 werkte zij als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Directoraat Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken). Vanaf 1996 is zij (met een korte onderbreking van 2002-2004) als advocaat werkzaam in de binnenvaart. Van 1996 tot 2002 heeft mr Ooijkaas de praktijk uitgeoefend bij Van Dam en Kruidenier advocaten onder patronaat van mr M.J. van Dam. Van 2002 tot 2004 heeft zij als manager een juridische afdeling opgezet bij een kantoor van accountant Deloitte & Touche. Omdat de natte advocatuur bleef trekken, heeft Ynke de overstap gemaakt terug naar de advocatuur. Ynke is in 2004 bij VANDIJK advocaten in dienst getreden alwaar, zij ondersteund door collega’s, de zogenaamde ‘natte ‘praktijk beheert.

Ynke Ooijkaas is de huisadvocaat van brancheorganisatie BLN, en was eerder ook al de vaste juridische adviseur voor de BBU en CBOB.

Zij is daarnaast huisadvocaat van de BBZ, de brancheorganisatie voor de Nederlandse chartervaart.

Ook verzorgt ze al jaren een juridische column in het Magazine Binnenvaart.

Zij geeft met een regelmaat workshops en heeft ervaring als gastdocent “Nederlands en Europees recht” bij Hogeschool InHolland te Rotterdam.

Bij VANDIJK advocaten werkt Ynke Ooykaas als een gedreven pragmaticus en vecht als een ‘meester met opgestroopte mouwen’ om het beste resultaat voor onze cliënte te behalen.

Rechtsgebieden:

Ynke Ooykaas wordt door MKB-ondernemers veel ingeschakeld vanwege haar gespecialiseerde kennis van de binnenvaart, de (binnenvaart)ondernemingsrecht en het natte vervoersrecht. Zij spreekt de taal van de schipper. Zij wordt daarom ook veel ingeschakeld voor advies en problemen met betrekking tot onder andere aanvaring, douanezaken en strafrechtelijke zaken voor het varend MKB.

Ynke heeft veel kennis van het personen- en familierecht w.o. echtscheiding, alimentatie en omgangsregelingen.

ICT recht

Mr. Ynke Ooijkaas is ook gespecialiseerd in ICT-recht. Zij kan u bij staan en advies geven ten aanzien van juridische zaken die ICT gerelateerd zijn. Denkt u daarbij onder meer aan een verantwoorde opslag en gebruik van data/privacygegevens en bescherming daarvan met onder meer de Global Data Protection Regulation (GDPR), gebruik/misbruik van sociale media (posten van foto’s/ filmpjes /feedback), (overdracht) auteursrecht, het beoordelen of opstellen van ICT contracten en Service Level Agreements etc.

Talen:

Ynke spreekt vloeiend Italiaans, Engels en Duits.

Werkwijze:

Door een gedegen all-round opleiding en instelling is Ynke Ooijkaas niet alleen goed in staat om het juridisch gevecht aan te gaan, maar ook om te zoeken naar herstel van de relatie als dat nodig of onvermijdelijk is. Zo kan een cliënt wel de wil hebben om een relatie te beëindigen, maar als partijen een gemeenschappelijk belang hebben dat voortduurt, is het niet altijd mogelijk de knoop door te hakken. Zoals ouders van een kind de ouderlijke verantwoordelijkheid voor een kind hebben en houden- of ze nu gescheiden zijn of niet, zo blijven de vennoten van een VOF die een schip in mede-eigendom hebben en samen aansprakelijk zijn voor de hypotheekschuld, tot elkaar veroordeeld (tenzij de ene partij de andere(n) kan uitkopen).

Bij het behartigen van de belangen van binnenvaartondernemers wordt nauw samenwerkt met instanties en organisaties zoals onder meer de Belastingdienst, gemeentes, verzekeraars en Steunpunt Binnenvaart.

Opleiding:

Ynke Ooykaas is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna heeft zij diverse specialisten opleidingen afgerond w.o. Grotius Vervoersrecht.

Mediator:

In 2016 heeft Ynke met succes de opleiding tot mediator bij Dialogue B.V. afgerond.

Linkedin:

Klik hier om de Linkedin pagina van Ynke M.M. Ooykaas te bezoeken.